El Pont participà en la 25a. Festa per la Llengua

El Pont Cooperativa de Lletres participà ahir en una multitudinària Festa per la Llengua, commemorativa dels vint-i-cinc anys de la creació dels Col·lectius en Defensa de la Llengua i especialment reivindicativa contra les retallades

El Pinar de Castelló va acollir ahir, a partir de les 10.30 hores, la 25a Festa per la Llengua, la qual se celebrarà també als pobles de l’interior el proper 13 de maig, concretament a les Coves de Vinromà. La festa, sempre reivindicativa, també ha servit enguany per commemorar els vint-i-cinc anys de la creació dels Col·lectius en Defensa de la Llengua, l’entitat de les comarques castellonenques sorgida durant els enfrontaments per la implantació de línies escolars en català, i que després es va federar dins d’Escola Valenciana. El plus reivindicatiu d’enguany ha estat protagonitzat per les Associacions de Mares i Pares d’Alumnes, que aprofitaren també l’esdeveniment per continuar les seues protestes contra les tisorades dels governs autonòmic i central en educació. De fet, la majoria dels expositors d’aquestes associacions van lluir cartells on mostraven el seu rebuig a les retallades: «Per una escola pública de qualitat», «Amb les tisores creem ilusions i no els retallades» i «Per una educació pública, laica i en valencià», entre altres. Igualment, l’organització va convocar aquesta cita sota el lema «Sí al valencià. No a les retallades. Fem pinya!».

Fotografies de V. J. Almela

Com l’any passat, El Pont Cooperativa de Lletres participà activament en la festa amb un expositor i diverses activitats que coordinaren Antoni Pitarch i Manel Pitarch. Els visitants pogueren descobrir els primers exemplars del nou llibre col·lectiu de l’associació, «Un pont sobre el meridià», així com altres obres d’autors d’El Pont. Cal recordar que una de les finalitats de la cooperativa és la difusió de l’activitat literària en llengua catalana al nostre territori i, en aquest sentit, els escriptors castellonencs creuen que la festa per la llengua és un espai immillorable per a connectar amb el seu públic lector. Així ho manifestaren ahir els responsables de la parada d’El Pont, a la qual s’aproparen també escriptors com Vicent Pitarch, Lluís Meseguer, Toni Royo, Albert Garcia Pascual, Vicent Jaume Almela i Josep Porcar. Milers de pares, mares i xiquets van visitar les desenes de paradetes que havien muntat els mateixos centres i tota mena d’entitats, i en els quals va ser possible des de tastar dolços tradicionals, jugar amb jocs «dels de tota la vida», pintar-se la cara, participar en tallers de tota mena… La Festa, sobretot, va tenir una important càrrega reivindicativa, de cara a l’amenaça que el projecte de «plurilingüisme» del govern valencià pot signficiar per al manteniment de les línies i de la immersió en català.

La presidenta de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (FAPA) de la província de Castelló, María Dolores Tirado, va recordar que entre les mesures anunciades són especialme¡nt «preocupants» l’augment de la ràtio «de 25 a 40 alumnes per classe i la no substitució dels professors en quinze dies en el millor dels casos». En les mateixes declaracions a Levante de Castelló, va assenyalar que «aquestes decisions només portaran un endarreriment en la qualitat de l’ensenyament i una pèrdua de la capacitat d’atenció que afectarà els alumnes». Així mateix, Tirado va reiterar que, en època de crisi, «l’educació i la sanitat haurien de ser les últimes partides en patir retallades» i que «els polítics podrien començar per baixar el pressupost d’altres departaments que no perjudiquen al poble pla com són, per posar un exemple, les pagues dels presidents», va concloure.