El Pont celebra a Castelló la III Festa Estellés

El Pont Cooperativa de Lletres va celebrar la Festa Estellés el passat dijous 4 d’octubre, a les 19.30 hores, al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Castelló de la Plana, en un recital poètic i musical en el qual participaren els nostres poetes així com tothom qui hi va assistir i va voler dir versos del burjassotí. Aquest acte de micròfons oberts per a tots els assistents és una iniciativa compartida amb totes les festes que les darreres setmanes s’han estat celebrant en moltíssimes localitats valencianes en reconeixement i homenatge al nostre gran poeta.

Per part de la cooperativa, hi va haver una ben nodrida representació, composta per Josep Lluís Abad, Antoni Albalat, Vicent J. Almela, Joan Andrés Sorribes, Joan Campos, Susanna Lliberós, Mònica Meló, Manel Pitarch, Josep Porcar. Van dir poemes emblemàtics del «Llibre de meravelles» i de les «Horacianes», però també altres menys coneguts. També hi actuà el cantautor Artur Álvarez i Boix, que interpretà el poema «Ací em pariren i ací estic».

Cal recordar que el 2013 serà l’Any Estellés, ja que s’acompliran 20 anys de la mort del poeta. Amb aquesta festa, pobles i ciutats de tot el país se sumen a la crida de l’escriptor Josep Lozano, que l’impulsà el 2010 i que, si més no, té com a objectiu empentar la celebració del vintè aniversari. Així, des de setembre i fins ben entrat octubre, s’estan celebrant menjars, recitals poètics, passejades i concerts per recordar el poeta del poble. Podeu consultar la carta de convit de Lozano, el mapa i l’ agenda amb les diferents Festes Estellés a melderomer.tv 

El jove Vicent Andrés
El jove Vicent Andrés

Vicent Andrés Estellés és el poeta del poble. Després d’Ausiàs March, els seus versos, no debades, són els més populars de la literatura valenciana, i semblen no caducar, com demostren les continues referències en el món de la cultura a una poesia que, com diu el tòpic, ja és eterna. Des de joves grups de música a nous poetes que el tenen com a referent, Estellés, nascut un 4 de setembre d’ara fa 88 anys, s’ha convertit en tot un símbol de compromís cívic i cultural. El Pont Cooperativa de Lletres, que té, entre altres activitats, la d’honorar els nostres escriptors, se sent orgullós de poder-lo homenatjar com es mereix.

PDF – Crònica de V. J. Almela a El Periódico Mediterráneo (14-10-2012)