Lliurament del fons Enric Matalí a la Fundació Carles Salvador de Benassal

carlessalvadorPrograma definitiu de l’acte de demà, de lliurament de la documentació dels Cursos de Valencià de Lo Rat Penat, conservada pels hereus d’Enric Matalí, que en fou secretari. Els actes duraran una hora pel matí, de 13 a 14 hores, aproximadament. A banda, per la tarda hi ha una programació complementària al local de la Penya Barcelonista de Benassal, amb col·laboració d’Escola Valenciana. Avisem els assistents de vindre equipats amb roba contra un fred extrem, propi dels 825 metres d’alçada. – Amb aquest escrit commemorem les 4.000 visites al bloc.

Acte de lliurament de la documentació dels Cursos de Valencià de Lo Rat Penat, conservada pels hereus d’Enric Matalí, que en fou secretari en vida de Carles Salvador, i els mantingué després de la seua mort. Benassal, Aula-Museu Carles Salvador (carrer de la Mola, 8), 23 de setembre de 2013, 13 hores

  • Presentació a càrrec de Pere-Enric Barreda, vocal i cap de publicacions de la Fundació.
  • Salutació de Baudilio Martínez Monferrer, alcalde de Benassal i president de la Fundació.
  • Parlament de Vicent Pitarch, delegat de l’Institut d’Estudis Catalans a Castelló i vicepresident de la Fundació.
  • Conferència de Santi Cortés, comisari de l’exposició Ensenyar valencià en temps difícils (junt amb Francesc Pérez Moragon), i autor del llibre-catàleg, coeditat per la Fundació Carles Salvador.
  • Lliurament de la placa commemorativa de la donació als descendents d’Enric Matalí.
  • Cloenda, per Joandoménec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans.

Assistiran representants de l’Institut d’Estudis Catalans, Fundació Carles Salvador, Ajuntament de Benassal, Universitat de Barcelona, Universitat de Lleida, Universitat Rovira i Virgili, Universitat Jaume I, Universitat de València, Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, El Pont Cooperativa de Lletres, Maestrat Viu, Centre d’Estudis del Maestrat, Escola Valenciana, Fundació Huguet, Fundació Càtedra Soler i Godes, Penya Barcelonista de Benassal, Castelló per la Llengua, Col·legi Públic Alcalde Fabregat, Secció de Secundària de Benassal, Grup de Teatre L’Enfilat, Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló, Col·lectius per la llengua i la cultura de Castelló, (llistat obert)

Acte complementari de la Fundació Carles Salvador, per la vesprada, en col·laboració amb Escola Valenciana i la Penya Barcelonista de Benassal, al local de l’Avinguda de Vilafranca:

  • 16 hores.- Partit de futboil de lliga entre el Futbol Club Barcelona i Granada CF.
  • 18 hores – Exhibició dels Curts de la Fundació, dirigits per Simon Fariza, dels anys 2004, 2005, 2006 i 2007, presentats per Pere-Enric Barreda. Tot seguit, exhibició dels curts de 2012 “Las Dos Vertientes” i “Gamma”
  • Exhibició del documental “Una llengua que camina”, presentat per Francesc Bellmunt, representant d’Escola Valenciana a les comarques del Maestrat i els Ports.

Web: http://www.escolavalenciana.com/categories/index/457/documental-una-llengua-que-camina

La Fundació Carles Salvador ha produït un video documental amb el títol Carles Salvador: La llarga vida de les paraules. Està publicat a Vilaweb:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4151462/20131023/carles-salvador-llarga-vida-paraules.html
La Fundació Carles Salvador tanbé ha contribuït en la remasterització de Carles Salvador (Elogi a un xiprer), documental de 1979, reeditat per Editorial Denes (2010): http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/254536

A més, la Fundació Carles Salvador al llarg de tres cursos de gravació i muntatge de video va produir un total de 16 curts i alguns complements, dirigits per Simon Fariza, professional (nét de la pintora Teresa Pascual). D’actors eixíem gent del poble i estiuejants, no professionals. El 2004 se’n van fer 6, altres 6 el 2005 i 4 el 2007:

  • 2004 1 Fundació 2 General 3 Sonàmbul 4 Operació Garrafa 5 Al·leluia 6 Paraules que maten 7 El convent dels morts 8 Corregudes 9 Preses falses
  • 2005 1 Guiri Jones en busca del cofre perdido 2 L’home del sac 3 Els Matiners 4 Las pijas y los makarras 5 Ursula’s legend 6 Rolletes 7 Preses Falses
  • 2006 1 Resum 2 Atraco express 3 Aigua de Benassal 4 Energia pura 5 Càmera bar 6 La noche en los columpios 7 Indiscreto 8 Somos lesbianas y lo sabemos 9 Llibre encantat
  • 2007 1 Lletres i més lletres 2 Torero 3 Jo Trafico, i tu? 4 Niños soñadores (Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=QxFvcoVYuSg

Canal Youtube de la Fundació Carles Salvador: http://www.youtube.com/channel/UC2CpaILZuteb-CCr28f1v0w

Per altra banda, s’emetran dos curts d’enguany on el benassalenc Carlos Albert és protagonista. Tots dos tenen complements sobre el rodatge, i el primer ja figura a IMDB:

Font: Pere-Enric Barreda