Les experiències dels professors de català a l’exterior protagonitzen el segon Diàleg al Llull

Font: Institut Ramon Llull

La segona sessió dels Diàlegs al Llull, que s’ha celebrat aquest dimarts 25 de febrer, s’ha focalitzat en la docència de llengua i cultura catalanes a l’estranger a partir de la presentació del llibre ‘Tarongeta’ vol dir taronja petita (Godall Edicions). El llibre és un recull de relats de professors de català a l’estranger. A l’acte hi han participat Iban Leon Llop, guanyador del I Premi “El català pel món” de relats de professors de català a l’estranger, i l’escriptora Isabel-Clara Simó, membre del jurat d’aquest premi. Roser Vernet i Anguera, del Centre Quim Soler, ha moderat la taula.

En la conversa, Isabel-Clara Simó ha lloat els relats guanyadors, admirant-ne tant les anècdotes viscudes com la seva qualitat literària i ha afirmat que “els nostres herois del català al món manifesten en aquestes pàgines una gran curiositat i una capacitat d’adaptació increïble”. De la seva part, el professor Leon Llop ha confessat que era la primera vegada que s’atrevia a escriure un relat, ja que fins ara només havia conreat la poesia. De la seva part, Roser Vernet i Anguera ha definit l llibre com “el resultat d’una experiència única: sis relats breus a través d’un gran ventall de mirades”.

llull

Per tancar el Diàleg, Susanna Sebastià (La Rabera eclèctica) i Roger Gisbert (Roe Green) han ofert una petita actuació poètico-musical a partir d’alguns dels relats publicats al volum de Godall Edicions.

El proper Diàleg tindrà lloc dimarts vinent i abordarà el papers dels traductors com a mitjancers invisibles entre els lectors i la literatura. Hi participaran Stefania Ciminelli i Frans Oosterholt. Moderarà la taula el crític literari Bernat Puigtobella.

Els Diàlegs al Llull ofereixen als creadors i agents culturals amb projecció internacional una finestra oberta al debat de les noves idees, tendències i reptes de la cultura catalana. Des de la literatura, el pensament, la llengua, la música, el cinema, el teatre, l’arquitectura, el disseny i les arts visuals. Una cita cultural periòdica oberta a tots els sectors i tots els públics. Concebuts com converses de petit format, està previst que cada 15 dies es trobin a la seu de l’IRL artistes, escriptors, traductors, professors i, en definitiva, els ambaixadors internacionals de la llengua i la cultura catalanes.