El llibre de poemes «Llambreig», de Josep Porcar, obté el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians

Aquest divendres a la nit Alacant acollirà els actes de lliurament del XXIV Premis de la Crítica dels Escriptors Valencians

josep_porcar_llambreigEl jurat format per Núria Cadenes, Esperança Camps, Isidre Crespo, Rubén Luzón i Begonya Mezquita ha decidit guardonar «Llambreig» (Tria Llibres), de Josep Porcar, com a llibre de poemes més rellevant publicat durant l’any 2013. Aquests guardons s’atorguen a les millors obres en llengua catalana d’autors valencians, editades durant l’any precedent, en les modalitats de narrativa, poesia, assaig, teatre i, per primera vegada enguany, a les de literatura infantil i juvenil.

«Llambreig» és un llibre de 35 poemes escrits entre 2008 i 2011, on Porcar torna a l’arrel de la seua poesia primera i aprofundeix en codis morals, motivacions i conflictes inherents a la naturalesa humana. Sense renunciar a la mirada incisiva sobre la realitat immediata –com ara la crisi socioecòmica– de llibres anteriors, el castellonenc deixa entreveure ara un altre lirisme, una altra refracció del raig, més pausada i alhora vibrant. En paraules del poeta Manel Rodríguez-Castello, Porcar «dirigeix l’espill ací i allà i molt especialment cap al seu propi i íntim espai intern, i com a part indestriable de la realitat que il·lumina, aconsegueix transmetre la seua veritat poètica, l’autenticitat de la seua paraula». Així mateix, el novel·lista Xavier Aliaga es refereix a «Llambreig» com a «neguit ètic i estètic conduït formalment amb una gestió precisa dels ritmes poètics i un maneig del llenguatge ben poderós».

Josep Porcar (Castelló de la Plana, 1973) és periodista i treballa en el camp de la comunicació gràfica i editorial. Ha publicat diversos reculls de poesia, entre els quals destaca «La culpa» (Ed. 3i4, Premi Vicent Andrés Estellés 1998) i «Els estius» (Brosquil, 2008). També és destacable la seua experimentació amb la vídeo-poesia, amb produccions que poden ser visionades al seu blog «Salms» ( porcar.net). És membre fundador d’El Pont Cooperativa de Lletres.

Guardons
En la modalitat d’assaig, ha estat guardonat el dietari Un son profund. Dietari d’un curs de literatura universal (Viena), d’Enric Iborra, que el març passat va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’assaig. En la modalitat de literatura infantil, ha resultat premiat l’àlbum il·lustrat La Maria no té por (Andana), escrit per Francesc Gisbert a partir d’una cançó de Dani Miquel, i il·lustrat per Ricardo Maniscalchi. El premi de literatura juvenil ha estat per la novel·la de Xavier Aliaga El meu nom no és Irina (Andana), recentment guardonada amb el Premi Samaruc de l’Associació de Bibliotecaris Valencians. Joan Francesc Mira s’ha endut el premi de narrativa, pel llibre de memòries El tramvia groc (Proa). Finalment la modalitat de teatre ha guardonat l’obra Àfrica (Onada), de Joan Manuel Matoses, premiada també amb el Ciutat de Sagunt. Així mateix, la Junta de l’AELC al País Valencià ha decidit atorgat el Premi de difusió de la literatura catalana a l’associació El Tempir, d’Elx.

Aquests premis els convoca l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana des de 1991, i enguany compten amb el patrocini de la Universitat d’Alacant i de la Institució de les Lletres Catalanes. El sopar de lliurament tindrà lloc al restaurant Aldebarán del Reial Club de Regates d’Alacant, i serà presentat per Tomàs Mestre, director de l’Aula de Teatre de la Universitat d’Alacant. Durant el sopar es retrà un homenatge al poeta, arquitecte i professor il·licità Gaspar Jaén.