V Trobada Literària d’El Pont a Benassal (13/06/2015)

El dissabte dia 13 de juny de 2015 se celebrà a la localitat de Benassal la V Trobada El Pont Cooperativa de Lletres, escriptors de les comarques de Castelló.

Cartell de la trobada.
Cartell de la trobada.

Després de les salutacions i el café dels més matiners, que es reuniren a la plaça de l’Església de Benassal, els assistents a la jornada aplegaven a la sala de reunions de l’Aula Museu, seu oficial de la Cooperativa de lletres, des de la seua fundació. L’alcaldessa de Benassal (presidenta de la Fundació Carles Salvador), Mari Luz Monterde, va rebre el grup d’escriptors, acompanyada de la directora de l’Aula Museu, Lydia Tena. Seguidament va tenir lloc la assemblea de socis d’El Pont, presidida per Vicent Jaume Almela i amb els membres de la junta, Manel Pitarch (secretari), Albert Garcia (tresorer), Susanna Lliberós i Toni Viscarro (vocals) i els associats Rosabel Gumbau, Vicent Pitarch, Lluís Meseguer, Joan Andrés Sorribes i Àrtur Àlvarez. Com cada any, es va tractar l’ordre del dia, que en aquesta ocasió comptava excepcionalment amb una memòria dels cinc anys d’activitat d’El Pont, des de la fundació de l’associació.


 
En acabar l’assemblea, sota el porxe de l’edifici de La Mola va tindre lloc l’homenatge que El Pont va voler dedicar a Carles Salvador. Amb unes paraules d’agraïment a l’ajuntament de Benassal i la Fundació Carles Salvador, per part del president d’El Pont, es va iniciar l’acte. Es va referir a l’acolliment i les facilitats per realitzar la Trobada i a les associacions col·laboradores, Maestrat Viu, amb el seu president Joan Ortí, al Col·legi Públic Alcalde Fabregat, IES de Benassal, al Grup de Teatre L’Enfilat i la muixeranga Conlloga de la Plana, per la seua generosa participació.

A continuació, el soci catedràtic de la Universitat Jaume I i acàdemic de la AVL, Lluís Meseguer, fou l’encarregat de dedicar unes paraules a la figura del poeta i gràmatic homenatjat, Carles Salvador. En acabar s’obrí l’apartat de recitacions, per part dels escriptors d’El Pont i els membres de Maestrat Viu, així ho feren: Toni Viscarro “Posta de sol” i Pilar Vidal, “El Benassal antic”; Joan Andrés Sorribes “Cançó de la lluerna”; Susanna Lliberós, “Elegia primera” i Vicent Jaume Almela “El jardí” va tancar la sessió de recitacions, el cantautor Àrtur Àlvarez, interpretant els temes musicats, “idil·li” de Carles Salvador i “Als companys” d’Ovidi Montllor.

Seguidament, alumnes del col·legi públic Alcalde Fabregat van recitar magníficament una selecció de poemes de C. Salvador: “La torre de la presó” i “Els xops del barranc” . I els alumnes de l’IES de Benassal: “La més petita revolució” i “L’aigua de la Font d’en Segures”, amb una petita interpretació dramatitzada i acompanyament musical.

El Grup de Teatre L’Enfilat va oferir microteatre de Carles Salvador, amb les obres “Un pare i una filla” i “La declinació”.

La jornada va conclure amb el recorregut guiat per Pilar Vidal, per l’Itinerari Carles Salvador, que en el seu dia va confeccionar l’enyorat estudiós i fill de la localitat Pere Enric Barreda, a qui també es va dedicar una emotiva menció in memoriam.

I amb un dinar de germanor va finalitzar la V Trobada Literària d’El Pont Cooperativa de Lletres, una completa jornada de literatura i homenatge dedicada a Carles Salvador, figura capdal de les lletres al País Valencià, per commemorar-se el 2015 els seixanta anys de la seua mort.