Presentació de «Carles Salvador. Glosari (1921-1929)» (Llotja del Cànem, 15-II-2016)

La Llotja del Cànem de Castelló acollirà aquest dimarts 15 de març la presentació del llibre «Carles Salvador. Glosari (1921-1929)». Hi intervindran els autors Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia Llorens, i comptarà amb la presentació del Vicealcalde de Castelló i regidor de Normalització Lingüística Enric Nomdedéu.

L’obra recupera els articles periodístics que va escriure entre 1921 i 1929 en els diaris castellonencs ‘Libertad’, ‘Heraldo de Castellón’, ‘Diari de Castellón’ i ‘Diari de la Mañana’. Aquesta recopilació mostra el compromís del mestre amb la realitat que vivia en el seu temps. Carles Salvador, que escrivia aquests articles des de Benassal, on exercia com a mestre d’escola, estava en permanent contacte amb el seu entorn sobre el que opinava en aquests articles. Gràcies a ells, reconeixem avui dia les seues aportacions a la renovació pedagògica, la normalització lingüística i el periodisme, entre unes altres.

Vicent Pitarch explica que “el glossari està redactat des d’una època negra i de dictadura, però també representa les ànsies i aquell sentiment de modernització que el país reclamava en totes les seues esferes, especialment en la cultura, la literatura i l’escola, que eren els aspectes que Carles Salvador havia viscut més intensament”. Per la seua banda, Lluís Meseguer, comenta que “aquest glossari, a més del significat general de presència del periodisme en el valencianisme i en la modernització de les lletres valencianes, des de l’angle dels quatre periòdics de Castelló on va ser publicat, representa també un moment en què la ciutat de Castelló passava a ser una mica més universalista des de l’angle de diverses ideologies”.

Glossari. Carles Salvador. Presentació