«Gabinet de curiositats», d’Anna Moner, rep el premi de la Crítica al millor assaig del 2015

Pruna Llibres edita el recull de textos que l’escriptora havia publicat al diari digital La Veu del País Valencià

El premi al millor assaig publicat en 2015 ha estat per Anna Moner i el seu «Gabinet de curiositats» (Pruna Llibres), un recull d’articles publicats en el diari digital La Veu del País Valencià entre octubre de 2013 i novembre de 2015, «una immersió en l’assaig de les curiositats, de la història de l’art, la ciència o els grans descobriments». En paraules de Francesc Calafat, «Gabinet de curiositats (Pruna) és la prolongació de la sensibilitat i dels interessos de la novel·lista i pintora Anna Moner.

Anna Moner amb Bel Olid, presidenta de l’AELC

Són articles, escrits amb gran plasticitat, que miren d’auscultar en el fons de personatges insatisfets, rebels, complexos o marginats (els experiments elèctrics d’Andrew Crosse i la seua influència en Mary W. Shelley, Caravaggio, Chopin, Artimisia Gentilischi, Georges Méliès, els autòmats, Houdini…), que, moguts per desfici vital, estètic o d’ofici, ennaveguen el seu ofici o art per vies poc o gens concorregudes, per anar més enllà de les convencions i dels límits».

La novel·la de Martí Domínguez, «La sega» (Proa), que ja va rebre el Premi de la Crítica Catalana i el Premi de la Crítica de Serra d’Or, ha resultat la guanyadora en la categoria de narrativa. El jurat ha destacat que és «una novel·la rodona sobre la postguerra i els masovers del Maestrat».

Antoni Ferrer ha rebut el premi al millor poemari de l’any per «Variacions Goldberg» (Denes); en paraules del jurat, «un llibre que destil·la tota l’experiència poètica i de vida d’una de les nostres grans figures literàries».

Anna Moner amb Martí Domínguez, guardonat en novel·la

Rodolf Sirera s’ha emportat el premi a la millor obra teatral amb «Trio» (Bromera); «una comèdia fresca, enginyosa, construïda amb la saviesa dramatúrgica d’un dels grans mestres del teatre en català».

En la categoria infantil, ha estat guardonada l’antologia de poemes de Marc Granell, «La vida que creix» (Andana), a cura de Josep Vicent Garcia Raffi i amb il·lustracions de Paulapé (Paula Pérez de Lanuza); «una aposta innovadora per la poesia infantil».

En la categoria juvenil, el jurat ha premiat la novel·la de Lliris Picó, «Moisés, estigues quiet» (Bullent); «una obra que sorprèn i que ens commou». Aquesta ja va rebre el Premi Enric Valor del 2014.

La junta de l’AELC al País Valencià ha atorgat el Premi de Difusió a Ca Revolta, per la seua tasca en la difusió i promoció de la literatura catalana i la cultura a la ciutat de València.

Guardonats amb el premi de la Crítica de l’AELC 2016

El jurat ha estat format per Marisol González, Francesc Gisbert i Miquel de Renzi, en les categories de poesia, literatura infantil i literatura juvenil, i per Xavier Aliaga, Enric Iborra i Mariola Nos en les d’assaig, narrativa i teatre. La periodista i poeta Susanna Lliberós d’El Pont va presentar el lliurament dels Premis, que va tenir lloc aquest divendres 17 de juny a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

Els premiats van rebre un diploma honorífic i una escultura commemorativa de Jordi Albinyana.

Anna Moner i Susanna Lliberós, presentadora de l’acte