octubre-andromina-pallares2

Vicent Pallarés guanya el premi Octubre de Narrativa

L’escriptor d’El Pont Vicent Pallarés ha obtingut el premi Andròmina de Narrativa en la 46 edició dels Octubre amb l’obra «Les llàgrimes d’Orfeu», basada en la vida del guitarrista Francesc Tàrrega.

octubre-andromina-pallares2El jurat va valorar especialment «el fet que tracta d’un personatge històric d’interés per al país, Francesc Tàrrega» així com «la combinació de la narració de fets amb la percepció singular de la seua dona». Maria Rizo, dona del músic de Vila-real Francesc Tàrrega, repassa la vida del guitarrista internacional «sense ser una biografia novel·lada». L’obra se centra en fets reals de la vida del guitarrista, «però vistos des dels ulls de la seva família i, en particular, de la seua dona».

Pallarés narra el trasllat del cadàver del gran músic de Vila-real Francesc Tàrrega, des de Barcelona fins a Castelló, i com en aquest camí la família reflexiona sobre la vida del guitarrista. L’autor ha explicat als mitjans que la novel·la va néixer sobre la idea que «darrere d’un gran home hi ha una gran dona canviant-la per darrere de qualsevol geni, masculí o femení, hi ha una parella que en pateix les conseqüències».

Vicent Pallarés i Porcar, nascut a Barcelona (28 de març de 1951), és un escriptor valencià. Tot i nàixer a Catalunya, es va traslladar al poble del qual descendia, Suera, a la Plana Baixa, comarca en la qual ha desenvolupat la carrera de docent. Actuament viu a Onda. Va començar a escriure en castellà, i el 1982 va guanyar el XIII Premi Armengot de novel·la curta a Castelló de la Plana amb «El valle incompleto». La seua primera obra en català, «La immensa solitud de Geneviève Lelouch», no arribaria fins al 1993.

octubre-andromina-pallaresJust aquest debut se saldaria amb el guardó Recull-Francesc Puig i Llensa de narració. Eixe mateix any també s’hi imposava al Premi Alambor amb «L’àngel custodi». Però, el gruix de la seua bibliografia arriba en el perïode comprés entre 1999 i 2004, quan publica diverses novel·les i llibres juvenils, que obtenen guardons com el Vila de Puçol, el Ciutat de València per «Les urpes del llop» o l’Enric Valor, entre d’altres. El 2011 conclou i publica «El magma silenciós», una obra concebuda junt el desaparegut Manuel Garcia i Grau. També ha escrit diversos guions audiovisuals, com per al programa de Canal 9, Valencians que fan història. Precisament la novel·la desenvolupa el guió sobre el guitarrista Frances Tàrrega, que es va gravar per aquell programa, però que es va emetre sempre en horaris poc atraients.

La 46 edició dels Premis Octubre de l’editorial Tres i Quatre ha servit per posar en valor trajectòries de llarg recorregut com les de Vicent Pallarès (Andròmina de Narrativa), Carles Camps Mundó (Vicent Andrés Estellés de Poesia) i Manuel Molins (Pere Capellà de Teatre). A ells s’ha sumat en assaig, que no sol ser habitual, una nova veu jove i femenina, la de la guanyadora del Joan Fuster Margarida Castellano.

premis-octubre-2017