Lletres al dia

 • El llapis màgic de Quentin Blake

  La vida de vegades està feta de tons apagats i tristos, o és així com la percebem, però l’art ens pot ajudar a veure-la (o viure-la) d’una altra manera, com passa a El violí d’en Patrick, el primer llibre que Quentin Blake (Sidcup, Regne Unit, 1932) va escriure i il·lustrar i que Blackie Books ha recuperat en català i castellà, en una edició molt acurada; la primera publicació anglesa data del 1968.

 • Bicicletes i fronteres

  “M’agrada anar més lluny del que ens diem a nosaltres mateixos que és possible”, reflexiona Eleanor Davis poc després de començar aquest dietari en vinyetes. Tú, una bici y una carretera és el relat en primera persona i en temps real del viatge en bicicleta que l’autora nord-americana es va proposar fer des de la casa del seus pares, a Tucson, Arizona, fins a casa seva, a Athens, Geòrgia.

 • Un amic diferent

  La petita Elisabeth es va fer amiga de l’elegant senyor Gluck, un veí diferent, un vell simpàtic, homosexual, un punt excèntric. A la mare de l’Elisabeth, la Wendy, no li acabava de venir de gust això de fer de mare. El pare no existia. Així que Daniel Gluck, d’alguna manera, els va substituir a tots dos, però sense voler-ho. Va ser una mena de cangur no oficial i gratuït, esporàdic.

 • És més difícil estar sol

  Fa uns quants anys que Vivian Gornick (Nova York, 1935) va publicar un article titulat “Contra el matrimoni” que va aixecar polseguera. Hi deia que la por a la solitud era el moll de l’os de la recerca incessant de la companyia. Potser va ser llavors quan va començar la seva reflexió sobre què és estar sol/sola, fins a convertir-se en una mena d’experta.

 • Límits de la sinonímia ‘creuar(-se)’/‘encreuar(-se)’

  Els verbs creuar-se i encreuar-se són sinònims i, per tant, podemcreuar-nos o encreuar-nos amb algú si ens el trobem anant en direcció contrària. També es poden creuar o encreuar mirades o acusacions dues o més persones si se les dirigeixen recíprocament. I no cal dir que dos carrers tant es poden creuar com encreuar. Normativament, en canvi, creuar i encreuar no són sinònims.

 • Escriure com si no hi hagués jutges

  Arribarà un dia que el nostre present s’haurà apagat del tot Arribarà un dia que totes les imatges desapareixeran. “S’esvairan totes de cop com ho han fet els milions d’imatges que hi havia darrere els fronts dels avis morts mig segle enrere, dels pares també morts”. Tot s’esborrarà en un segon. I potser del que es tracta és de salvar d’alguna manera els dies i els anys passats en aquest món, abans que el […]

 • La gran reconstrucció

  L’atemptat contra Charlie Hebdo, la revista satírica francesa que uns islamistes fanàtics van assaltar un matí de gener de 2015, va ser només el primer dels cops que deixarien la República Francesa i els seus ideals de liberté, égalité i fraternité tocats de mort, com uns aneguets a qui mai no havien dit que eren lletjos. No és exagerat afirmar que marca un final d’època i l’inici d’una altra […]

 • “L’escriptura no és un regal”

  Annie Ernaux (Lillebonne, Normandia, 1940) va recollir ahir el premi Formentor 2019. En la cerimònia de lliurament va fer un discurs titulat “La legitimitat de la literatura”, amb el qual va reivindicar el seu ofici “com una herència d’obertura i de llibertat, capaç d’oposar-se a l’herència de dominació i de vergonya”. El passat és una de les substàncies fonamentals de la seva obra.

 • Cap on va el sector editorial?

  “El perímetre del sector editorial fa vint anys que s’encongeix. Hi ha hagut una gran davallada per dos motius: la crisi econòmica i la crisi del model del llibre”. Aquestes paraules sintetitzen el punt de partida de Desencadenats, el primer assaig de Bernat Ruiz Domènech: professor, consultor editorial i, des de fa poc més d’un any, propietari de l’editorial independent Apostroph.

 • La Plataforma per la Llengua Baix Llobregat participa en els actes de la Diada Nacional de Catalunya a Esparreguera
 • «Mans manetes», present a la 39a Fira de Calella i l’Alt Maresme

  Aquest diumenge 22 de setembre la Plataforma per la Llengua portarà a l'escenari de la 39a Fira de Calella i de l'Alt Maresme el seu projecte «Mans Manetes», amb un concert que comptarà amb Marc Serrats, Claudio Gabriel Sanna, Meritxell Gené i «Lo Barber» Àngel Maresca, entre d'altres.

 • Dos policies espanyols reconeixen excés de zel i es disculpen per una discriminació lingüística a un rider d’Elx

  La Plataforma per la Llengua ha prestat assistència jurídica a la víctima, Jafet Pinedo, que va denunciar els agents per abús de poder, detenció indeguda, agressions verbals i denúncia falsa.

 • Les publicacions del folklore a Catalunya, eix central de la Fira del Llibre d’Ocasió

  Hi participaran, entre més, Aureli Capmany, Joan Amades i Ramon Violant

 • Els participants del Voluntariat per la Llengua reprenen l’activitat amb una visita al Gran Teatre del Liceu

  El passat dimarts 17 de setembre diversos membres de les entitats de nouvinguts que formen part de la xarxa d'entitats de la Plataforma per la Llengua, parelles lingüístiques i participants a les tertúlies lingüístiques, van fer una visita guiada al Gran Teatre del Liceu, en el marc de les activitats previstes en el programa del Voluntariat per la Llengua

 • La Setmana del Llibre en Català augmenta un 8% la seva facturació

  L'edició d'enguany ha rebutmés de 30.000 persones, els quals han participat en dos-cents setanta actes programats

 • L’alumnat menorquí canta rap en català

  La Plataforma per la Llengua, amb el suport del Consell Insular de Menorca i la col·laboració d'instituts de Maó, arrenca un projecte pilot perquè fillets i filletes descobreixin la importància de la llengua catalana a través de la música urbana.

 • Joan Sala: “La Setmana és un acte de sobirania i llibertat”, Racó Català

  Article publicat al Raco Català el 14 de setembre del 2019. Fes clic per veure l’article original Joan Sala afronta la seva última etapa al capdavant de La Setmana del Llibre en Català. Durant els seus quatre anys de presidència...Llegeix més L'entrada Joan Sala: “La Setmana és un acte de sobirania i llibertat”, Racó Català ha aparegut primer a .

 • Un bell atles

  Hi ha llibres que travessen la frontera dels gèneres, estranyes peces literàries a cavall entre la narrativa de ficció i el dietarisme íntim, l’autobiografia de la raó i de les emocions, l’assaig d’idees i...

 • ‘Lítica’ o com habitar en el llenguatge

  Lucia Pietrelli publica aquesta novel·la d’intensa càrrega poètica

 • Trap per a modernitzar la nit literària gironina

  Els llibres de Montse Barderi, Ferran Sáez Mateu, Lluís Prats i Ramon Cardona arriben avui a les llibreries de tot el país

Segueix-nos a Twitter

Apunts als blogs pontaires