Descarrega’t l’obra «Estats d’Excepció»

PUBLIQUEM L’OBRA COL·LECTIVA «ESTATS D’EXCEPCIÓ. LLETRES PER AL RESCABALAMENT» EN EL 10é ANIVERSARI D’EL PONT COOPERATIVA DE LLETRES 

Pocs dies després dels decrets de confinament a tot el planeta a causa de la pandèmia imperant, els poetes Francesc Mezquita i Vicent Jaume Almela proposaren a El Pont Cooperativa de Lletres posar en marxa un projecte literari col·lectiu, el més àgil i acurat possible, en resposta a la quarantena global, però també i, sobretot, per obrir amb la Paraula, de dins cap a fora, portes, finestres i llucanes que col·laboren a ventilar l’evacuada intempèrie resultant, deshabitada i, no obstant això, profusament mediatitzada –controlada– no només pel virus: creacions literàries que puguen fondre alguns dels invisibles barrots de glaç d’una gàbia exterior amb no poques bafarades a resclosit.

Com indica la presidenta d’El Pont Aina Garcia-Carbó al llibre que us presentem, «l’obra col·lectiva apel·la als estats d’excepció, entesos aquests com a situacions certament extraordinàries a partir de les quals o com a conseqüència de les mateixes prenem unes decisions i unes mesures. Situacions que poden anar des d’estats crítics fins a estats esperançadors, des d’estats de misèria fins a estats de riquesa. Són estats que vivim d’una manera excepcional, estats que vivim, sentim i entenem d’una manera única i singular cadascú de nosaltres».

Volem, a més, que aquesta obra servisca per recordar que enguany, el 2020, El Pont Cooperativa de Lletres celebrem el 10é aniversari de la nostra fundació, com a entitat que associa els escriptors i escriptores de Castelló i comarques. Destigem que aquesta creació col·lectiva siga una mostra d’estima oferida a la celebració. Una mostra d’orgull, de força i de vigor, cap a nosaltres com a col·lectiu i d’afecte, de complicitat i d’entesa cap als lectors i lectores i cap a la societat que respirem i ens conforma. Dediquem aquestes lletres a tot el personal sanitari que fa setmanes que combat incansablement la pandèmia i també –potser sobretot– massa anys de retallades.

L’obra ha obtingut l’ajuda de la CONVOCATÒRIA CULTURA ONLINE #CMCVaCasa, «que permet difondre en línia a través de la seua pàgina web i de xarxes socials l’activitat artística, creativa i intel·lectual que constitueix el seu fonament de servei públic en l’àmbit cultural, i alhora contribuir a la generació de continguts de creació contemporània que atenguen les necessitats de la població en aquesta extraordinària circumstància, en fer-los accessibles des de les seues llars».

Clica al play a continuació per a escoltar un fragment radiofònic del relat #Quedatalcarrer, de Manel Pitarch, realitzat per l’equip de Gravetat Zero, d’À Punt:

Pots també escoltar a continuació en la veu de Josep Ginesta el videoclip músical del poema «Confirmació de la regla» de Josep Porcar, que tanca el recull Estats d’excepció, amb Núria Cañellas al piano:

Torne al racó, que tampoc no és racó,
on mire molt i comprenc més encara.
Veig arribar tongades de tenebres
en cavallons de molt confús destí.

—VICENT ANDRÉS ESTELLÉS

Edició digital:
abril del 2020

©© Dels textos i poemes:
els seus autors i autores, 2020

©© De la presentació:
Aina Garcia-Carbó, 2020

©© De les il·lustracions:
Josep Porcar, 2020

Disseny i maquetació:
vetavisual.com

Coordinació editorial:
El Pont Cooperativa de Lletres

Revisió ortotipogràfica:
Manel Pitarch i Carles Bellver Torlà

Estats d’excepció. Lletres per al rescabalament d’El Pont Cooperativa de Lletres està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 4.0 Internacional de Creative Commons

Creat a partir d’una obra disponible a http://www.elpontdeleslletres.cat/estatsdexcepcio/

Els permisos addicionals als d’aquesta llicència es poden trobar a https://www.elpontdeleslletres.cat/informacio-legal/.