L’homenatge a Miquel Peris «A recer de la mar» arriba a l’Auditori Municipal de Vila-real

El quiet sommiar, el cèlebre ex-libris de Miquel Peris i Segarra, tornarà a fer-se present, en aquest 25è aniversari, a l’Auditori Municipal de Vila-real,  el divendres 16 de novembre a les 20 h.

La relació del poeta amb Vila-real fou intensa, allí guanyà tres taronges d’or al Certamen Literari del desaparegut Ateneu Ortells, començà als anys seixanta pel seu destí de mestre a La Huerta (l’actual col•legi Gimeno Baron), fins 1972. Fou el mantenidor a les festes de 1971 i en el seu llibre Homenatges -a banda d’un a Jaume I – també dedica alguns poemes a conciutadans il•lustres com ara Francesc Tàrrega o Llorens Poy.

En aquest homenatge el cantautor Artur Álvarez i Boix, compta amb la col·laboració d’un divers col·lectiu d’artistes retran, a un dels millors poetes de Castelló, en commemoració del 25è aniversari de la seua mort, sota el títol «A recer de la mar».

L’acte comptarà amb l’elegància i professionalitat de Susanna Lliberós, com a presentadora. Artur estarà acompanyat per músics de contrastada qualitat: Sara García, en flauta travessera; Carlos Colom, a la percussió; David Mascaró , a la guitarra; i Ángel Belinchón, al baix. Cal destacar també la col·laboració especial del músic i compositor de Nules, Juanjo Carratalá. Tots ells estaran dirigits amb mestria, des dels teclats, per Carlos Álvarez.

L’homenatge líric anirà a càrrec dels poetes, Clara Gil, Antoni Pitarch, Manel Pitarch de Vila-real. I Vicent Jaume Almela, Josep Porcar, Joan Bta. Campos de Castelló.

Del homenatge pictòric i interpretatiu, s’encarregaran el pintor Pascual Cándido i l’actor Miguel Ángel Prades, respectivament.

Vicent Usó recordarà la vida i l’obra del poeta i molt especialment el seu temps com a mestre en Vila-real.

L’escenografia, guarnida d’estris mariners, estarà presidida per la silueta de dues embarcacions de vela aportades per l’Associació La Barraca del Grau de Castelló, que compartiran escena amb taules i cadires set anteres que recrearan l’ambient d’un cafè literari.

En un llenç allargassat, el pintor vila-realenc, Pascual Cándido, recrearà el seu homenatge pictòric, que en culminar l’acte serà descrit i presentat al públic pel propi autor.

Un bust de l’homenatjat, a un cantó de l’escenari, serà testimoni de l’espectacle, que s’iniciarà amb la projecció d’un poema visual que Antoni Albalat ha ideat per a l’ocasió.

En representació de la família Peris-Segarra, el nebot, Xavier Peris, ha confirmat la seua assistència.

El cantautor Artur Álvarez, en un moment de l’espectacle «A recer de la mar»

 

El poema de Peris «La vela i el vent» obrirà l’espectacle, amb la veu gravada de l’homenatjat. A continuació, l’actor Miguel Ángel Prades, magníficament caracteritzat de Miquel Peris (la jaqueta roja a quadres i el bastó), oferirà, en una ben assolida interpretació, el primer monòleg d’un total de tres que s’aniran alternant durant la vetllada. Tot seguit, Vicent Usó aportarà la seua visió acadèmica del poeta i situarà la creació poètica de Peris en el seu context històric, literari, social i sociolingüístic, així com aspectes relacionats amb la relació de l’homenatjat amb Vila-real.

Seguidament, la veu d’Artur Álvarez ressonarà platea enllà, amb belles i emotives melodies que el seu grup de músics interpretaran amb gran sensibilitat i talent. Els temes seran: «A la Torre de marfil», «Sóc el vaixell que son velam desplega», «Cante per fora plore per dins», «Vull retrobar allò que el seny rebutja», «Mai no voldré per llit pedra de marbre», «Estel que lluu ma nit», «Caragola» i «Fes soneta». Aquests temes musicals (tots amb lletres de poemes de Peris) alternaran amb els poemes, escrits i recitats expressament per a l’ocasió, dels poetes Clara Gil, Antoni Pitarch, Manel Pitarch, Vicent Jaume Almela, Josep Porcar i Joan B. Campos.

L’homenatge tancarà amb un últim monòleg de l’actor Miquel Àngel Prades, que recitarà el popular poema «Marineret d’ulls blaus».

En definitiva, un espectacle-homenatge, variat i molt atraient, que, de ben segur, satisfarà als assistents. Entrada gratuïta.