El Pont a la Festa per la Llengua, Betxí 2013

El 21 d’abril de 2013, amb el sol potent des de primera hora del matí, vam acudir a Betxí (la Plana Baixa) a fer representació i participació en la jornada de la XXVI Festa per la Llengua, organitzada per Escola Valenciana, una institució a la qual devem molt per la brega constant que realitza en favor del valencià als centres educatius. Aquest mateix dia, simultàniament, també es celebra la festa a Crevillent, Pedreguer, Alberic i Alboraia. Posteriorment se’n muntarà una dedicada a les comarques interiors de Castelló, localitzada a Sant Mateu.

Tot just arribats a  la sala d’espera dels vehicles, comencem a trobar coneguts que també senten el compromís d’alplegar-se a la jornada festiva per la llengua. Caminem uns pocs metres i d’immediat arribem a la Plaça Major i carrers del centre. Ja ens esperava el company Antoni Vizcarro, company d’El Pont i memebre de l’organització (Federació Escola Valenciana). Justament davant de l’Església de la Mare de Déu dels Àngels tenim reservat l’emplaçament per a muntar la taula d’El Pont. Comença el vent i cerquem el recer. Sembla que davant mateix de l’Església és el lloc ideal.

Una vegada instal·lats, enllestim l’exposició d’obres literàries representatives d’un any molt commemoratiu (Estellés, Martí i Pol, Roselló-Pòrcel) i de companys presents en la memòria col·lectiva (Marzà, Garcia Grau, Campos). Rebem el suport de gent volguda, de mestres de tot el territori, d’alumnes vinguts de l’IES Miquel Peris (Grau de Castelló), de llibreters i dels companys més matiners: Vicent Pallarés, Rosabel Gumbau i Joan Pla. A manera de sorpresa ens visita Òscar París (Onada Edicions) amb una caixa que veritablement és un regal: els nous exemplars del recent títol col·lectiu d’EL PONT acabat d’editar: Ponts suspensius. En retallar el precinte enganxat a les solapes del cartró algú diu: “això és moIt semblant a presenciar un naixement”. Com cal fer en arribar una nova criatura, vam improvisar uns quants bressols al llarg de la taula i vam acostar el nou llibre al seu germà major, que compta ja amb un any de vida: Un pont sobre el meridià. Casualment, el nouvingut de lletra impresa va actuar de reclam telepàtic per als companys i a poc a poc van acudir-ne més: Toni Royo, Antoni Pitarch, Lluís Meseguer i Vicent Pitarch.

El públic s’hi acostava a ainteressar-se pels llibres i amablement participava en la nostra proposta d’interacció literària, sota la inscripció “Llegiu en veu alta, sigueu escriptors per un dia”, que convidava a fer lectura d’un poema o fragment de relat i a escriure uns versos originals o manllevats als autors exposats.

Entre paraula i paraula, algunes fotgrafies de record i alguna coqueta d’oli acompanyada de mistela, que regalaven en un estand i que feia animar l’esperit orgànic. Passa molt ràpid el temps quan se’n fa gaudi i de repent es feia l’hora de recollir. Dit i fet, on havíem parat taula la vam desparar.

Alguns companys de l’associació també han col·laborat directament en els actes programats que conformen l’activitat mensual al voltant de la Festa: dilluns 15 d’abril, 19:00 h, a la Fundació Novessendes (Av. Primer de Maig, 23): Homenatge a les Normes de Castelló de 1932, amb la conferència de Vicent Pitarch, organitzada per ACPV. Dimarts 16 d’abril. Encontre amb escriptors a l’IES de Betxí: Joan Pla, Vicent Pallarés, Manel Joan Arinyó. Dimecres 29 de maig, 19:00 h, al Teatre Principal de Castelló, lliurament de guardons del Premi Vicent Marçà 2013.

Des d’EL PONT, COOPERATIVA DE LLETRES continuarem donant suport a les iniciatives que contribueixen a la difusió i vertebració de la cultura i al reforçament de la nostra llengua en l’àmbit educatiu, literari i social. Fem constar el nostre reconeixement a la tasca d’Escola Valenciana i a les famílies i mestres que fan possible la trobada cada any. Visca la Festa per la Llengua!

Vicent Jaume, Manel Pitarch.

XXVI FESTA PER LA LLENGUA – BETXÍ 2013 

RECULL FOTOGRÀFIC

32 31 30 29 28 27 25A   22 20A 20 17 16 15 14 13 11 10 9 6 5

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga