Maria Folch presenta «Després vénen els anys» a Barcelona (Espai Vilaweb, 10-XII-2014)

L’Espai Vilaweb de Barcelona acollirà la presentació de la novel·la el proper dimecres 10 de desembre a les 19:30 hores

Després vénen els anys, de Maria Folch, novel·la«La guerra que havia heretat, la seua, passava a Barcelona. Però els bombardeigs els somiava a Castelló». La protagonista de la novel·la «Després vénen els anys», la historiadora Blanca Lleó, estudia la guerra civil a Castelló de la Plana, on és nascuda, però també ha heretat la memòria bèl·lica d’una mare i unes tietes dels Encants de Barcelona. Tots aquests records es veuran remoguts quan conegui Michele Fiorin, un vell pescador de l’Alguer que va participar a la guerra, amb les Brigades Internacionals, i va passar un temps a l’Hospital de Benicàssim. Així, a través de converses, cartes, fotografies i vells articles de diari, descabdellaran la memòria d’aquells fets i també d’uns altres posteriors: l’èxode dels italians ètnics de Iugoslàvia l’any 1947, dels quals Fiorin forma part.

En aquests dos episodis aparentment marginals de la història europea, i inèdits en la nostra literatura, l’autora Maria Folch veu la clau d’un dels destins més significatius del segle XX: l’exili. I amb amorosa atenció al detall, alhora que amb una administració precisa del suspens narratiu, ens fa còmplices del coratge, patiment i lluita d’aquells que, com Fiorin, van recórrer els camins amargs de la diàspora. «Després vénen els anys» explora, amb una passió inoblidable, el misteri de la identitat i de la memòria, a cavall entre l’Alguer, Barcelona i Castelló de la Plana. La intuïció que estem fets de molts pedaços desiguals, grans construccions col·lectives o vivències mínimes i fugisseres, però també de somnis abolits, renúncies i amputacions.

És la novel·la que Maria Folch presentarà el proper dimecres 10 de desembre a les 19:30 h. a la seu de Vilaweb, al carrer Ferlandina, 43, de Barcelona. Nascuda a Castelló de la Plana, l’autora va estudiar un temps a Londres i després va marxar a Roma per passar un o dos anys, però s’hi va quedar setze. Treballa en una organització internacional i actualment viu a Ginebra. L’any 2007 va obrir l’exitós blog El meu país d’Itàlia, que, des que s’ha mudat, ha passat a anomenar-se Un altre país, en previsió de noves mudances i nous països. Ara publica el seu primer llibre, en la presentació del qual intervindran el periodista Vicent Partal i el poeta Ricard Garcia.