Maties Segura

Lloc i any de naixement

 • València, 1981

Nom complet

 • Maties Segura i Rubio

Nom de ploma

 • Maties Segura / Matyx

L’autor

Ressenya biogràfica

Tot i que va néixer a València, de ben xicotet es traslladà a Castelló amb els seus pares i el seu germà major. Visqué la infància i l’adolescència en aquesta ciutat, fins que als divuit anys va marxar a estudiar a Barcelona, ciutat on, a banda de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual, desenvolupà un intens activisme artístic, científic i polític, implicant-se en diversos moviments socials transformadors. Sempre en situació precària, amb la via universitària cremada i el 15M retirat de les places, marxa amb una beca a Rio de Janeiro durant sis mesos. Després d’un període a cavall de Castelló i Barcelona, on treballa interinament de professor d’imatge i so en cicles d’FP, acaba renunciant, per motius de salut, a la vida, tan precària com revoltada, de Barcelona, i torna a casa.

Maties descobrí el plaer de la lectura i l’escriptura en la seua etapa a l’escola pública Censal. Durant els anys a l’institut escriu els primers versos per amor i guanya els primers premis literaris, tant dins com fora de l’institut. Ja a Barcelona, continua escrivint poemes i és considerat «una promesa de la poesia valenciana», promesa no mai complerta. S’endinsa en el món del cinema i s’especialitza en el guió. Sense gaire sort en la indústria audiovisual, s’obri camí en la narrativa juvenil, publicant, en col·laboració amb Abraham Carreiro, la sèrie «Joeliki. Les aventures d’un ciberpirata», tres llibres transmèdia publicats originalment en gallec, dels quals el primer fou també publicat en català per 3i4. Actualment, treballa en nous guions cinematogràfics, novel·les i poemes, i ha coordinat, fins a la finalització dels seus estudis de Llengua i Literatura Catalanes a la UOC, la revista de lletres C+, feta entre alumnes del Grau. A banda de col·laborar en diversos mitjans, l’any 2021 va portar a terme el projecte d’«El desconfina-ments», el qual es compon d’un llibre de poemes i d’un disc amb set poemes del mateix llibre musicats i recitats. L’any 2023 ha publicat dos nous llibres del món de Joeliki: «O reverso de Funworld» (en gallec, publicat per O Papagaio) i «10 historietes per a O Papagaio» (en català, O Papagio, amb llicència Creative Commons).

L’obra

Obra publicada
Narrativa

 • «Xoeliki. As aventuras dun ciberpirata», Sotelo Blanco Edicións, 2011 (publicat en català per 3i4 el 2014).
 • «Xoeliki. O grande apagamento», Sotelo Blanco Edicións, 2012.
 • «Xoeliki. Os ordenadores secuestrados», Edicións Moito Conto, 2017.
 • «Xoeliki. O reverso de Funworld», O Papagaio, 2023.
 • «10 historietes per a O Papagaio», O Papagio, 2023 (en català i amb llicència Creative Commons).

Poesia

Obra col·lectiva

 • «La tempesta contra les roques», Edicions El Pont, 2023.
 • «Fusteries del pont», Edicions El Pont, 2022.
 • «Estats d’excepció. Lletres per al rescabalament», Edicions El Pont, 2020.
 • «Cuando tu compañero de agujeros hobbits se muda por amor», en No tendrás casa en la puta vida. Fotografies i coordinació Ismael Llopis, Melusina 2009.
 • «Penombres absents», Ed. Cossetània, 2005 [Publicació de les obres guanyadores i finalistes del Premi Gabriel Ferrater de Reus 2004].
 • «Alquímia», Ed. Bromera, 2004 [Publicació de les obres guanyadores i finalistes del Premi de Poesia Jove d’Alzira].
 • «Certamen Literari per a Joves Ciutat de Nules», Ed. Ajuntament Nules, 1998.

Filmografia

Discografia

Referències

Enllaços d’interès

 • maties.segura [arrova] gmail [punt] com

Referències

Guardons

Guardons

 • IX Premi Frei Martín Sarmiento per l’obra «Xoeliki. As aventuras dun ciberpirata», 2013.
 • Guanyador ex aequo del Premi Gabriel Ferrater de Reus, 2004.
 • Finalista del Premi de Poesia Jove d’Alzira, 2002.
 • Guanyador en les modalitats de narrativa i poesia del Certamen Literari per a Joves Ciutat de Nules, 1998. 
0
  0
  La teua cistella
  El carret és buitTornar a la botiga