Una història tèrbola i sinistra amb una ambientació acurada

Per Xavier Mínguez, Levante-EMV, 2002

Jordi Colonques, Sang i fetge, premi de narrativa Vila de Puçol 2001. València: Brosquil, 2002

L’aparició d’un llibre com SANG i FETGE en el panorama de l’edició valenciana no pot fer menys que alegrar-nos. Al marge de la qualitat literària del volum, que en té suficient com per motivar la lectura, la seua temàtica. l’ambientació, i fins i tot en alguns casos, el llenguatge, són poc comuns a la nostra literatura recent. Així doncs, en el marc d’una literatura que busca clàssics, novel·les de gran alçada intel·lectual amb trames embolicades i una documentació exhaustiva, una novel·la curta (o més prompte relat llarg) com el de Jordi Colonques mereix el recorregut qualificatiu d’alenada d’aire fresc.

Colonques, un autor escandalosament jove, és un autor polifacètic que barreja la creació literària amb el seu treball en el món audiovisual i en de les arts plàstiques. És ben probable que aquest bagatge siga el que li permeta crear, sobre la base d’una trama senzilla i amb poques ambicions, un ambient realment inquietant que manté en vil al lector durant bona part de la lectura. De fet, és sens dubte la descripció detallada d’aquest ambient la part més reeixida del llibre. També la recreació de l’empori d’una família d’extremenys immigrada a les nostres terres que ha aconseguit bastir una puixant empresa hostalera, resulta molt suggeridora. En canvi, al nostre parer, el desenvolupament de les dues trames paral·leles presentaria més mancances tècniques.

En tot cas, estem davant d’un producte literari de nova factura, on l’autor es passeja per allò que els anglosaxons anomenen gore i que en la seua versió cinematogràfica ha creat un públic minoritari encara que fidel i assedejat de budells, sang i tota mena d’esquarteraments. Però el cas de SANG i FETGE, a pesar del títol, és només això, un passeig elegant amb un punt d’ironia i humor negre per aquest gènere poc conreat pels nostres autors. Jordi Colonques serà, doncs, un autor que caldrà seguir en les seues pròximes aventures literàries.

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga