Poemes reflectors

Susanna Lliberós, Llibre dels espills. València: El petit editor, 2015

La caixa de ferramentes d’una periodista professional com Susanna Lliberós està plena de paraules, de recursos i d’expressions. Tot fet amb la cura de l’ofici i de la pròpia formació cultural i intel·lectual de l’autora.

Aquest poemari de nom clàssic, Llibre dels espills, ens ofereix 38 poemes, precedits per un pròleg del també poeta Lluís Roda que dissecciona el contingut amb minuciós treball. 

Susanna Lliberós Cubero, amb la seua cara de nina i la seua veu arrelada i inconfusible, s’atreveix a confondre’ns amb un raig de conceptes i contradiccions més pròpies d’un àngel caigut, vençut pel pas del temps: mort, resurrecció, dolor, gemec, ofec, buit, negror, desassossec, llàgrimes, obscuritat… però també, vida.

La seua habilitat de poeta és notòria, destacable, i ens regala imatges que ens deixen sense alé, amb el cor a la gola, esperant quin serà el desenllaç del poema, del llibre tot. I amb un deix de sensualitat corpòria i natural: “Em sorprén la Bellesa / demanant una escletxa / per on puguen fugir les hores / i la vida”, “Menystenir-te /…/ tenir-te encara en menys del que voldries”, o “Et diré a cau de pubis / a quin bosc em remet el til·ler dels teus llavis”. “Si el blau és el color de la tristesa / i és el cos un ullal per on l’amor s’escorre, / si el clevill trasmudat de les hores / avança des del sexe cap als llavis… / Com un estereotip la teua pell recordarà aquells plecs / de l’alegria, / que el bec és com la burla de la vida / i el bes la perversió / entre la seua veritat i la mentida.” (XXXVII)

Susanna Lliberós i Cubero (Vila-real1973) és una poeta, llicenciada en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha treballat des de fa anys en diversos mitjans i ha realitzat les funcions de presentadora, guionista i reportera dels serveis informatius i també ha conduït, com a excel·lent comunicadora, actes institucionals, sempre demostrant el seu  profund amor a la llengua i a la literatura. Declara que els poetes Joan Salvat-Papasseit i Vicent Andrés Estellés formen “part important de les males companyies de la meua joventut” i és sòcia fundadora de l’Associació d’escriptors El Pont Cooperativa de Lletres. Ha col·laborat amb diversos projectes de l’associació ADONA’T, essent protagonista de l’exhibició i llibre, Lite-rates. Mamíferes de la cultura.

Llegir bona poesia és gaudir de la vida, la pròpia i la dels altres. I és una gran sort llegir els poemes de Susanna Lliberós.