Històries de sal

Per Carme Pinyana via descriu.org

Rosa Miró, Camins d’aigua, paraules de mar. Castelló de la Plana: Ajuntament de Castelló, 2016 (Premi Miquel Peris i Segarra 2015)

L’Ajuntament de Castelló de la Plana amb l’Associació Cultural La Barraca del Grau de Castelló, convoquen des de 1994 els anomenats Premis de la Mar, entre ells, el Premi Miquel Peris i Segarra de poesia. L’any 2015 el va guanyar l’escriptora Rosa Miró, amb el poemari Camins d’aigua, paraules de mar.

Rosa Miró navega en primera persona per un univers marí on la sal, l’arena, la gavina, els peixos més habituals de la costa castellonenca (peludes, aladrocs, sardines…), la barca nua o el far completen una extensa i personalíssima metàfora vivencial.

Al llarg dels poemes, l’autora ens ofereix records i anècdotes familiars, estampes antigues de carrer, sempre relacionades amb la mar, des del punt de vista de feina, i també d’oci. Així mateix opta per descriure, amb agradosa percepció, el seu entorn, el paisatge, el territori: la vora de la mar, la llotja, el port, el camí fondo…

El llibre s’obri amb un pròleg de l’escriptora Rosario Raro, i es clou amb una elegia al pare pescador de l’autora, introduïda per una cita de Joan Fuster sobre la mort i l’oblit.

Els amables versos marins de Rosa Miró haurien merescut una edició acurada i que  estigueren disponibles. Però tal i com la poeta declama, com una mena de paradoxa llegendària: “Voleu dolçor en la magnitud salada.” (p. 19).

Rosa Miró Pons (Castelló de la Plana, 1961) poeta i escriptora. Forma part d’El Pont Cooperativa de Lletres. Els seus relats i poemes han estat seleccionats i publicats en més d’una trentena d’antologies. Finalista en quatre ocasions del Premi Literari de Narrativa de Dones, convocat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, el va guanyar en l’edició de l’any 2014. Posteriorment ha guanyat diversos premis, com aquest llibre, i fins i tot un de novel·la, amb l’obra Filferrada.

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga