L’homenatge «A recer de la mar» a Miquel Peris omplí de gom a gom el Teatre Principal de Castelló

D'esquerra a dreta, Miquel Ángel Prades, Joan B. Campos, Vicent Pau Serra, Vicent Jaume Almela, Romà Bernad, Josep Porcar, Artur Álvarez i Josep Antoni Pradells.

 

El quiet sommiar, el cèlebre ex-libris de Miquel Peris i Segarra, tornà a fer-se present el vespre de divendres passat al Teatre Principal de Castelló, ple a vessar durant el complet i acurat homenatge que el cantautor Artur Álvarez, amb la col·laboració d’un divers col·lectiu d’artistes castellonencs, van retre a un dels millors poetes de Castelló, en commemoració del 25è aniversari de la seua mort, sota el títol «A recer de la mar», que dóna també nom al CD editat amb el patrocini de l’Ajuntament de Castelló, amb la col·laboració de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En representació de la família Peris-Segarra, la germana del poeta, Adela Peris (que viatjà des de Madrid acompanyada pels seus fills) i el nebot, Xavier Peris, van poder presenciar i lloar l’acte commemoratiu.

Patrocinat per la Diputació Provincial i Castelló Cultural, l’acte va comptar amb una elegant i ben compassada presentació d’Isabel García Mañá. Álvarez va estar acompanyat per músics de gran qualitat: Sara García, en flauta travessera; Carlos Colom, a la percussió; David Mascaró , a la guitarra; i Ángel Belinchón, al baix. Cal destacar l’excel·lent col·laboració del músic i compositor de Nules, Juanjo Carratalá. Tots ells van ser dirigits amb mestria, des dels teclats, per Carlos Álvarez. L’homenatge líric va anar a càrrec dels poetes, Vicent Pau Serra, Vicent Jaume Almela, Josep Porcar, Joan Bta. Campos, Romà Bernad i Josep Antoni Pradells. Del pictòric i interpretatiu, s’encarregaren Lorenzo Ramírez i Miguel Ángel Prades, respectivament.

Lluís Meseguer recordà la vida i l'obra del poeta. Al fons, la barca que presidí l'escenari, aportada per l'associació La Barraca.

 

L’escenografia, guarnida d’estris mariners, va estar presidida per la silueta de dues embarcacions de vela aportades per l’Associació La Barraca del Grau de Castelló, que compartien escena amb taules i cadires setanteres que recrearen l’ambient d’un cafè literari, espai on descansava l’intèrpret del poeta entre monòleg i monòleg. A l’altra banda de l’escenari, davant d’un llenç allargassat, el pintor Lorenzo va recrear el seu homenatge pictòric, que en culminar l’acte va ser descobert al públic: del marí a l’atzur, blaus bressant un Peris timoner d’un vaixell que s’enlaira cap a un cel tacat de núvols i envoltat d’oronetes on l’espera la imatge lledonera. Un bust de l’homenatjat, a un cantó de l’escenari, va ser testimoni de l’espectacle, que s’inicià amb la projecció d’un poema visual que Antoni Albalat va idear per a l’ocasió.

Artur Álvarez, acompanyat pels músics en un moment de l'espectacle.

 

El poema de Peris «La vela i el vent» va obrir l’espectacle, amb la veu gravada de l’homenatjat. A continuació, l’actor Miguel Ángel Prades, magníficament caracteritzat de Miquel Peris (la jaqueta roja a quadres i el bastó van ser cedits per la família), va oferir, en una ben assolida interpretació, el primer monòleg d’un total de tres que s’anaren alternant durant la vetllada. Prades va aconseguir fer present a l’escenari la figura i la personalitat de Miquel. Tot seguit, el professor Lluis Meseguer, assessor també de la vessant més literària del projecte «A recer de la mar», va aportar la seua visió acadèmica del poeta i va situar la creació poètica de Peris en el seu context històric, literari, social i sociolingüístic sense estalviar-ne anècdotes. Seguidament, Lorenzo, va prendre posició en escena i començà a tacar el llenç. Després, per fi, la veu d’Artur Álvarez ressonà platea enllà, amb belles i emotives melodies que el seu grup de músics van interpretar amb gran sensibilitat i talent. D’un total de deu temes, que integren el CD que s’ha editat, se’n van interepretar vuit: «A la Torre d’Ivori», «Sóc el vaixell que son velam desplega», «Cante per fora plore per dins», «Vull retrobar allò que el seny rebutja», «Mai no voldré per llit pedra de marbre», «Estel que lluu ma nit», «Caragola» i «Fes soneta». Aquests temes musicals alternaren amb els poemes recitats pels poetes Vicent Pau Serra («Sempre nauxer»), Vicent Jaume Almela («Mariner»), Josep Porcar («Mar d’estiu»), Joan B. Campos («Vas i véns»), Josep Antoni Pradells («Sonet a Miquel Peris») i Romà Bernad («Homenatge»).

D'esquerra a dreta, la presentadora, Isabel Garcia Mañá, amb Miquel Àngel Prades, Artur Álvarez, Josep A. Pradells, Vicent J. Almela i Josep Porcar

 

La representació institucional va anar a càrrec de l’alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, que va voler dir unes paraules, i del diputat provincial de Cultura, Vicent Sales. La germana de l’homenatjat, Adela Peris i el seu nebot, Javier Peris, van ser cridats a l’escenari i obsequiats pel col·lectiu amb una placa record de l’acte, que tots dos van agrair. És ressenyable l’assistència a l’acte d’una nodrida, heterogènia i poc freqüent representació del món cultural castellonenc, en totes les seues modalitats: pintura, escultura, música i, per descomptat, literatura. L’homenatge tancà amb un últim monòleg de l’actor Miquel Àngel Prades, que va recitar magistralment el popular poema «Marineret d’ulls blaus».

V. J. Almela entrega una placa commemorativa a Adela i Javier Peris, germana i nebot del poeta

 

Un reportatge de Susanna Lliberós

 

Podeu anar al blog del projecte per saber-ne més. També podeu visitar aquest reportatge fotogràfic.

 

Programa de l’espectacle

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga