La ciutat de Castelló ret homenatge a Vicent Andrés Estellés, «Poeta de l’any»

El Pont Cooperativa de Lletres, organitzador de l’homenatge al poeta de Burjassot

El divendres 20 de setembre de 2013, l’emblemàtic Teatre del Raval de la ciutat de Castelló, va viure un merescut i emotiu homenatge al poeta valencià Vicent Andrés Estellés, “escriptor de l’any”. Un acte organitzat per l’associació El Pont Cooperativa de Lletres, sota la iniciativa de l’Ajuntament de Castelló i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Escriptors i escriptores d’El Pont van posar veu a la paraula poètica de l’homenatjat, conjuntament amb la Coral Veus Atrevides, dirigida per Toni Planelles, la interpretació de l’actor Miguel Ángel Prades i el concert del cantautor Artur Álvarez.

L’acte va començar amb la música al piano de Carlos Álvarez, les notes del qual acompanyaven la presentació l’acte, guiada magníficament per la periodista Susanna Lliberós, que va iniciar amb el recitat del poema Propietas de la pena. Després de les paraules de presentació, va ser el torn el catedràtic i acadèmic Lluís Meseguer, amb un discurs que va apropar al públic la figura literària i humana del poeta de Burjassot i en el qual va incloure fragments del Mural de Castelló, poema amb què Vicent Andrés Estellés va guanyar la Flor Natural de Poesia del Certamen Literari de Castelló, l’any 1962. Tot seguit, en les seues intervencions, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i l’alcalde de Castelló, Alfonso Bataller, van enaltir la transcendència del poeta per a la nostra cultura, la magnitud i la rellevància que la figura d’Estellés ha adquirit per al nostre país, reivindicada en el 20é aniversari de la seua mort. Aquesta commemoració és celebrada amb multitud d’actes per la nostra geografia i Castelló ha volgut sumar-s’hi amb aquest reconeixement a la importància de la seua obra. L’apartat de parlaments va finalitzar amb el lliurament del president de l’AVL a l’alcalde de la ciutat, d’una esplèndida edició del Mural del País Valenciá.

Seguidament i acompanyats també al piano, van anar encadenant-se els recitats dels poetes d’El Pont: Joan Andrés Sorribes (Res no m’agrada tant), Reis Lliberós (Ombra del vent, dels averanys), Josep Lluís Abad (Madrigal d’abril), Nel·lo Navarro (Testament mural), Manel Pitarch (I bé?), Josep Porcar (El poema), Vicent Jaume Almela (L’absència) i la jove Sonia Almela (La rosa de paper). A continuació va ser la coral Veus Atrevides, dirigida per Toni Planelles, la que va interpretar de manera excel·lent  Els amants (Estellés), i El vostre poble i el meu poble (Manel Garcia Grau), amb música de Joan Centelles, acompanyament al piano de Silvia Tiozzo i els sons de dolçaina i tabal de la Colla DIT.

L’acte creixia en intesitat literària amb l’aparició conjunta dels vuit poetes a l’escenari, per a la interpretació del poema dedicat a Castelló Pàtria d’oli, rosa inexpugnable, d’El Mural del País Valencià. Entre poemes recitats, l’actor Miguel Ángel Prades va dramatitzar amb gran inspiració els poemes Escric amb molt d’amor i Deixaré ací el cant per al meu poble.

El colofó artístic de l’homenatge arribava de la mà del cantautor Artur Álvarez,  amb un brillant concert, ordenat en dues parts: una primera, acústica, amb poemes d’Estellés musicats pel mateix cantant (Ací em pariren ací estic, Com un sac de pedres i pluja i Amor i amor quan plou i fa sol); la segona, amb temes del seu repertori habitual i lletres pròpies o de poetes com Peris o Artola.

Amb l’espai musical,  l’espectacle va tocar fi serà recordat com una contribució necessària i desitjada del reconeixement cultural i la filiació literària que Castelló sent cap al poeta valencià, “escriptor de l’any”, Vicent Andrés Estellés. En acabar l’acte, membres d’El Pont, tancaren la nit, amb la celebració del seu segon “sopar Estellés”.

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga