II Trobada Literària El Pont

El propassat dissabte, dia 2 de juny, se celebrà a Vila-real la II Trobada d’escriptors de les comarques de Castelló.

Després de les salutacions entre els més matiners, que es reuniren a la Plaça de la Vila per esmorzar, anaren aplegant-se els assistents a la sala de la Caixa Rural de la ciutat, on començà l’assemblea d’El Pont Cooperativa de Lletres, a les 10.15 h, és a dir, tal com estava previst a l’orde del dia.

Els membres de la directiva cessant, començaren la reunió tot agraïnt a les entitats col·laboradores el patrocini de la trobada: a la Caixa Rural de la ciutat, per la cessió de les instal·lacions on se celebrà l’assemblea, i a l’Ajuntament de Vila-real, per possibilitar les activitats culturals que s’anaven a desenvolupar al llarg del dia.

Durant l’assemblea, entre d’altres punts ordinaris, s’estudià la possibilitat d’emprendre noves publicacions col·lectives, donant preferència als autors que no van participar en el llibre de relats «Un pont sobre el meridià», i s’acordà el nomenament com a socis d’honor als malaguanyats escriptors, i amics, Vicent Marçà i Manel Garcia Grau. Finalment, Joan Andrés Sorribes, president ixent de l’entitat, explicà als assistents que, segons els estatuts, s’havia de renovar la Junta Directiva i, com els actuals es donen per cessats, s’havia d’obrir un període on els nous membres directius, presentats com a voluntaris, decidirien el nou organigrama de l’associació, la qual cosa, puntualitzà, «no significa que els anteriors cessen en la seua implicació per tirar endavant aquest projecte». Amb un aplaudiment, els membres d’El Pont Cooperativa de Lletres van donar les gràcies a Vicent Usó, Josep Porcar, Joan Andrés Sorribes, Pep Castellano i Albert Garcia Pascual per la seua dedicació i el seu treball al front de l’associació, i va desitjar molta sort a la nova Junta Directiva.

Des del centre de la Vila i a la una del migdia, els associats es traslladaren al CEIP Gimeno Barón, on els membres de la comunitat escolar, encapçalats pel director, Rafael Ortega, així com les autoritats municipals, de la mà del tinent-alcalde, Pasqual Batalla, hi esperaven per procedir a la inauguració d’una placa en homenatge al mestre i poeta Miquel Peris i Segarra –que va exercir la docència, durant molts anys, a l’esmentat centre escolar (1957-72)– pel 25é aniversari del seu traspàs. Curiosament, també enguany es commemora el centenari del naixement del pintor Gimeno Barón (1912-1978), que dóna nom al col·legi de Primària i del 75 aniversari del funcionament de l’escola, dins d’uns dels barris més tradicionals de Vila-real, La Huerta (inaugurat el 17 de maig de 1936 amb el nom de col·legi Guitarrista Tàrrega i que, a partir de 1938, va ser rebatejat pels franquistes amb el nom de Vázquez de Mella).

L’acte d’homenatge al poeta tingué lloc a l’acollidora sala d’actes del flamant col·legi, que presenta unes noves instal·lacions, inaugurades al 2008. Els parlaments anaren a càrrec de Susanna Lliberós (poetessa i presentadora en funcions), Antoni Pitarch (com a ex-mestre del col·legi), Rafael Ortega (director), Joan Andrés Sorribes (president d’El Pont en funcions) i Pasqual Batalla (regidor de Normalització Lingüística). Per tancar tan solemne acte, es va descobrir la placa en homenatge a Miquel Peris i Segarra i es va procedir a realitzar un petit recital poètic amb les veus dels escriptors Joan Andrés Sorribes, Manuel Pitarch i Josep Porcar. En resum, un acte senzill però emotiu i brillant.

Després va arribar l’hora d’agafar forces perquè, com és ben sabut, la temperatura mediambiental –que dissabte era molt elevada– pot provocar sobtades baixades de la tensió arterial i val més prevenir amb un bon dinar. L’àpat, a un conegut restaurant vila-realenc, va donar lloc a una segona assemblea improvisada i informal, tot combinant la restauració amb un petit debat sobre les estratègies futures a seguir i, fins i tot, sobre les activitats més immediates de la vesprada.

Després d’una sobretaula generosa, il·lustrats per Antoni Pitarch, els cooperants iniciaren una passejada des del Camí Real (lloc dels atacs de les tropes borbòniques al 1706 o l’entrada dels franquistes amb el general Aranda al juny de 1938) fins al museu de la ciutat o Casa de Polo (on hi ha l’exposició dedicada a les més de 60 víctimes de l’Incendi del cinema de La Luz, ocorregut, ara fa 100 anys, el 27 de maig de 1912) i, des d’ací, fins l’Auditori Municipal (o antic teatre d’Els XIII), fi de trajecte amb l’obra de Manel Garcia Grau, «La Mordassa», que va posar punt i final a una jornada molt interessant que dóna continuïtat a la celebrada a Morella el 2011.

 

Esmorzar

Fotografies de la II Trobada Literària El Pont Cooperativa de Lletres a Vila-real. Reunió dels assistents a la plaça de la vila i esmorzar.

Assemblea

Fotografies de la II Trobada Literària El Pont Cooperativa de Lletres a Vila-real. Assemblea de l’associació en una sala cedida per la Caixa Rural de Vila-real.

Miquel Peris

Fotografies de la II Trobada Literària El Pont Cooperativa de Lletres a Vila-real. Homenatge al poeta Miquel Peris, al CEIP Gimeno Baron de Vila-real, on el poeta va exercir de mestre.

Dinar

Fotografies de la II Trobada Literària El Pont Cooperativa de Lletres a Vila-real. Dinar de la trobada.

De passeig

Fotografies de la II Trobada Literària El Pont Cooperativa de Lletres a Vila-real. Passejada per la història de la ciutat de Vila-real.

Fotografies de Vicent Jaume Almela
0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga