Susanna Lliberós obté el XXV premi Jaume Bru i Vidal de poesia Ciutat de Sagunt

El crit, de Susanna Lliberós, ha estat el llibre de poemes guardonat amb el XXVè Premi Jaume Bru i Vidal de Poesia Ciutat de Sagunt, segons acaba de fer-ho públic aquest vespre el Gabinet de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Sagunt en el transcurs de l’acte de lliurament dels premis al Centre de Cultura Mario Monreal.  

El crit, de la poeta i membre d’El Pont Susanna Lliberós (Vila-real, 1973), ha estat l’obra guanyadora entre un total de 44 originals que optaven al premi Jaume Bru i Vidal de poesia en aquesta vinticinquena edició dels premis Ciutat de Sagunt. El jurat n’ha destacat «l’honestedat, la claredat i la força expressiva» i que «el crit és conseqüència, per dolor o per ira, d’un assaig urgent, immediat, d’expressar l’inexpressable, un procés que la poeta té la perícia d’alentir per a extraure’n veu, paraula, i oferir-nos una catarsi en vers del dolor físic i mental, personal i col·lectiu».

La poeta i periodista Susanna Lliberós

Susanna Lliberós és periodista i poeta. Actualment presenta el programa de ràdio de les vesprades d’À Punt Mèdia, Pròxima parada. Ha publicat els llibres de poesia Cel·les (Premi 25 d’Abril Vila de Benissa), Compàs d’espera (Editorial Germania) i Llibre dels espills (El Petit Editor). Ha publicat també obra col·lectiva tant de poesia com de narrativa breu i contes. És membre d’El Pont Cooperativa de Lletres i de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Ha estat distingida amb el Premi de Comunicació i Difusió Cultural dels XV Premis de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana.

La poeta ha explicat que El crit «hi reivindica la necessitat de cridar, però no com a queixa, sinó com a rebel·lió, com una manera d’estar al món, tractant de navegar entre fragilitat i fortalesa. La vulnerabilitat té un gran poder, humà i líric». El jurat, el veredicte del qual ha estat unànime, ha valorat especialment «una expressivitat i una lucidesa lírica poc freqüent en el panorama poètic actual». Onada Edicions publicarà l’obra en la seua col·lecció de poesia.

De les 96 obres rebudes, procedents d’arreu dels Països Catalans (un 35% més que l’any passat), optaven al XIX Certamen de Teatre «Pepe Alba» un total de 24 obres; per al XXIV Certamen de Narrativa s’han presentat 28 originals, i en el XXV Certamen «Jaume Bru i Vidal» de poesia competien 44 obres, el premi més veterà i el que inicià la convocatòria amb la creació del Gabinet l’any 1997.

Amb el títol Blanc i negre amb argument de color, l’escriptor tarragoní Àngel-Octavi Brunet (1964) ha obtingut el XXIV Premi de Narrativa “Ciutat de Sagunt”. En el comunicat emès pel jurat s’explica que parla de «la vida dels habitants d’un petit poble d’interior mallorquí, Galilea, que es veu profundament trastocada quan Laia, de 9 anys, diu que ha respost a la telefonada (literal) de Déu a la cabina del poble, la qual està a punt de ser retirada de circulació pels operaris del servei de telefonia». 

El XIX Premi de Teatre “Pepe Alba” ha sigut per a  Sílvia Navarro Perramon (Barcelona, 1982), directora i dramaturga, amb l’obra Galilea Glam. Segons el jurat, en l’obra «un jove, amb aspiracions en el món del cinema, acaba treballant d’administratiu en un hospital per poder fer front al pagament mensual de la residència on sa mare, amb alzheimer, està ingressada. Mentre assumeix com pot aquesta inesperada situació, es veu implicat en la intoxicació d’un dels edificis del recinte hospitalari i, en conseqüència, acaba extorsionat per un mafiós molt violent». 

El premi de narrativa està dotat amb 7.000 euros i la publicació de la novel·la, i els de poesia i teatre rebran 4.000 euros cadascun i es publicaran les obres seleccionades. Els jurats d’enguany han estat integrats per Manel Joan i Arinyó, Raquel Ricart i Josep Usó (narrativa); Lola López, Mariola Ponce i Sergi Juesas (teatre), i Manuel Bellver, Imma López Pavia i Josep Porcar (poesia).

La regidora del Gabinet de Promoció del Valencià, Maria Josep Soriano, ha comentat que «enguany ens fa uns il·lusió especial l’acte d’entrega dels premis per diverses raons. Primer, per complir el XXV anys del certamen de poesia que, a més, té com a nom el del nostre poeta i cronista de més fama i estimat, Santiago Bru i Vidal. Segon, per comprovar que any rere any augmenten les obres presentades, senyal evident del prestigi dels nostres premis i de la bona salut en què es troba la creació literària en valencià». 

0
    0
    La teua cistella
    El carret és buitTornar a la botiga